четвъртък, 22 август 2013 г.

К-ПОП РЕЧНИК





Това са някои корейски думи, които със сигурност сте срещали в сериали, предавания, песни, статии и т.н. и може би сте се чудили/се чудите какво означават. Ако искате да добавя дума, която липсва тук, напишете ми я по-долу като коментар^^




4D- човек, който изглежда сякаш живее в свой собствен свят и се държи малко странно и чудновато.


AEGYO- корейска дума образувана от събирането на два 
китайски символа за "Любов" и "Красота". Aegyo се наричат жестове/действия, които мъжете или жените правят, които се смятат за сладки или очарователни.


ALL KILL- израз, който се използва когато една песен 
едновременно е станала на 1-во място в ежедневните музикални чартове на 7-те най-големи музикални сайтове в Корея.


ASSA!- това е възклицание от рода на "Супер!" или "Страхотно!"


AIGOтова е възклицание, което може да означава много неща, в зависимост от ситуацията: нещо като тежка въздишка, когато си изморен, отегчен, отчаян и т.н.
- "О, Боже"; "Офф" (Офф, писна ми да уча...); "По дяволите"; може да се използва и когато нещо ти харесва/ти изглежда сладко "Аigoo, това бебе е толкова сладко"; "Ау/Ауч"- Ау, боли ме коремът...; "Леле"- Леле, изпуснах чашата... и т.н. 


BAGLE BOY- момче, което има "бебешко" лице и мускулесто тяло.


BAGLE GIRL- момиче, което има "бебешко" лице и секси тяло.


BANMAL- това е най-ниското ниво на реч в корейския език. Banmal представлява ниво на интимност и комфорт. Това е форма на неофициална реч, която се използва от близки приятели или хора на същата възраст. Но когато се използва невнимателно и е насочено към по-големи хора или хора с по-високо положение, може да се сметне за знак на неуважение. 


BEPUзначи същото като "BFF", идва от "best friend", тоест означава "най-добър приятел".


BIAS- любима група или любим член от дадена група.


BAOZI- това е китайско ястие и е прякор, който Luhan от EXO е дал на Xiumin, защото смята, че бузите му приличат на baozi.


THE BIG 3- 3-те най-големи и успешни корейски музикални компании:  YG Entertainment, JYP Entertainment и SM Entertainment


CHINGU- означава приятел или човек, който е на същата възраст като човека използваш думата.


DAEBAK- някой или нещо, което е върха, голям хит или 
изключително известно и успешно.


DONGSAENG- така се нарича член на семейството (брат, сестра, братовчед) или близък приятел, който е с повече от една година по-малък.


EYE SMILE- когато очите на някого приемат формата на усмивка или полумесец, докато се усмихва.


FANDOMтова са феновете/фен клубът на даден артист.


FANFICистории, които феновете пишат, в които героите, например в К-попа, са разни К-поп звезди.


GWIYOMIпревежда се като "Сладур" и е една песничка, която я измисли или стана известна благодарение на Ilhoon от BTOB и идолите я пеят/правят това, когато искат да покажат aegyo, тоест колко са сладки.
ВИДЕО 1     ВИДЕО 2


HALLYU/HALLYU WAVE- интересът и експортът на корейската музика, култура, сериали и т.н. в страни по целия свят, който се дължи най-много на "The Big 3". Hallyu група, Hallyu актьор/триса, Hallyu певец/ца са съответно група, актьор/триса, певец/ца известни в страни извън Корея.


HOOBAE- така се нарича човек с по-малко опит от теб в дадена област, като например ученик в по-долен клас или който учи в училището от по-малко време или колега с по-малко опит или който работи в компанията от по- малко време и т.н.


HYUNG- означава "батко". Използва се единствено от момчетата, като обръщение към по-голямо от тях момче.


JAGIYA- означава "мила/и", "скъпа/и", "любима/и" и т.н.


JJANG- означава "върха" или "най-добрия" и може да се отнася както за хора, така и за предмети.



K-INDIE- "Indie" идва от "Independent", тоест това са независими артисти, които най-често не са част от големи компании и сами пишат, композират, продуцират и т.н. музиката си. Същото така Indie музиката се отличава с това, че не спада към определен стил или жанр и че звучи много мелодично и просто (за разлика от к-поп музиката), използват се най-често инструменти като китара, барабани, пиано и цигулка. А К-то, разбира се, означава "корейска".


KEKEKE- на корейски се пише "ㅋㅋㅋ" и означава смях/че някой се смее, нещо като "хахахаха".


MAKNAE- най-младият член на дадена група или семейство.


NETIZEN- образува се от думите "интернет" и "гражданин" и се отнася за хора, които използват интернет, особено за тези, които въобще не стават от компютъра.


NORAEBANG- частни стаи за караоке.


NOONA- означава "кака". Използва се единствено от момчетата, като обръщение към по-голямо от тях момиче.


OHORAT- означава същото като "yehet", тоест възклицание, което Sehun от EXO използва, когато е щастлив/доволен от себе си или от нещо друго.


OPPA- означава "батко". Използва се единствено от момичетата, като обръщение към по-голямо от тях момче.


OMOтова е възклицание като "О" например "О, колко е сладка/Леле, колко е сладка" или "О, Боже", когато се изплашиш или възмутиш от нещо и т.н.


OMONAтова е възклицание като "О, Боже" и т.н.


OSTпромоционалните песни/саундтраците например на сериалите, тоест песните, които често пускат в различни сцени от сериалите.


OT (OT5, OT12 и т.н.)- идва от "one team" и означава "един отбор/екип", обикновено феновете на групи, които са изгубили някой от членовете си, използват това, за да покажат, че все още подкрепят групата в пълния и състав. Например феновете на DBSK, които се разделиха на DBSK и JYJ, често използват OT5, в смисъл, че за тях групата винаги ще се състои от 5 члена.


PEDO NOONA- образува се от думите "педофил" и корейската дума за "кака". Така се наричат фенките, които подкрепят или са привлечени от по-млади от тях известни личности.


SAJAEGIтова е манипулация на музикалните чартове, когато една компания купува голям брой от албумите на някой от артистите си, за да нараснат продажбите, които са един от критериите в музикалните предавания, за това коя песен ще спечели трофея, по което се определя дали една песен е хит. Или когато платят за това някоя песен да стане и остане начело на класациите за известно време. Има "компании", които си правят многобройни регистрации и гледат/слушат/теглят песните хиляди пъти на ден, за да се изкачат в класациите.


SASAENG- така се наричат феновете, които преследват и изключително много се вманиачават по дадена известна личност или група. Тези "фенове" не зачитат личното пространство на звездите, опипват ги, влизат в домовете им, ежедневно ги следват с таксита, където и да отидат, денонощно стоят пред домовете и компаниите им и т.н.


SELCAидва от "self+camera", тоест това е, когато човек сам си прави снимки, например с телефона си или когато се снима в огледалото и т.н.


SHIPING/SHIPVANEкогато събереш/подкрепяш като двойка например 2 члена на една група (може и 2 члена на различни групи и няма значение дали са момче с момче, момиче и момиче или момиче с момче), които ти харесват как изглеждат заедно като приятели или по-често като нещо повече от приятели.


SKINSHIP- образува се от думите "кожа" и "приятелство". В Корея така наричат докосването "кожа-до-кожа" между двама човека (Обикновено от противоположния пол, но не винаги) в романтичен или сексуален контекст.


SSANTI- буквално се превежда "евтино". Често така се нарича танцуването по смешен начин, с преувеличени движения и жестове. В Корея най-известен за своето Ssanti-танцуване е Jo Kwon от 2am.


STAN (EXOstan, YGstan и т.н.)самата дума "stan" се отнася за фенове, които са "sasaeng-и", но в случая "ЕХОstans" означава, че тези хора са фенове единствено на EXO и на никой друг или например "YGstans" са хора, които са фенове само на артисти на YG и т.н.


SUNBAE- противоположното на Hoobae


TRAINEE- човек, който тренира (пеене, танци, актьорско майсторство и т.н.) в дадена компания, за да стане идол някога в бъдещето.


TROTтова е първата и най-старата форма на поп музиката в Корея (от около 1900г.), може да се каже, че е първата К-поп музика, а сега на трота се гледа един вид като на народна музика.


ULZZANG- комбинация от корейските думи за "най-добър" и "лице". Може да се отнася за човек или за стил (начин на обличане, гримиране и т.н.). Така се наричат и момичета или момчета, които публикуват много свои снимки в интернет и добиват популярност благодарение на външния си вид. Много от тях често стават модели или идоли.


UNNI- означава "кака". Използва се единствено от момичетата, като обръщение към по-голямо от тях момиче.


ULTIMATE BIAS- това е най-големият ти любимец в К-ПОП-а, няма значение дали е от любимата ти група или не.


WHITE DAYтова е нещо като Св.Валентин. В Ю.Корея е прието, че на Св.Валентин, жените трябва да подаряват шоколад, подаръци и т.н. на мъжете, а месец по-късно на White Day е обратното, мъжете един вид трябва да се "отплатят" на жените, като също им подарят шоколад, подаръци и т.н.


YAOIидва от японски език и означава "любов между момчета/хомосексуалност". Популярно е предимно сред аниме и манга фенките, на които им харесва любимите им герои да се целуват и т.н. (в повечето случаи е доста сексуално). Също така, например в к-попа, феновете правят фенфикове за членовете, които харесват като двойка, рисуват фенарт и т.н.


YEHET- означава същото като "ohorat", тоест възклицание, което Sehun от EXO използва, когато е щастлив/доволен от себе си или от нещо друго.








23 коментара:

  1. А как е думата за " не " и " да " и " става " ?

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. До колкото научих от интернет, означава "искам да..." ^^

      Изтриване
    2. върви като граматика с '....go sipeoyo'

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Мисля, че значи "няма" в смисъл, че нещо липсва ^^

      Изтриване
  4. Kakvo zna4i "ja". I ot kade namira6 prevoda na dumite? Za6toto az sam si teglila takiva programi no ne mi izliza ni6to smisleno, pri google prevoda4 sa6tata rabota :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам какво означава това и превод на думите, намирам в Google ^^

      Изтриване
    2. Това го използват като обръщение... Когато са ядосани или щастливи... Повечето случаи първото... Означава нещо като... Ей, ти... Смисъл,, на теб говоря,, като обръщение се използва... Но това е неофициалната форма, ако го кажеш на някой с който не сте толкова близки.. Го приемат като убива.... Сякаш да кажеш на съседката си,, я, млъквай бе,, 😉😂😂😂😂😂😂😂да, разбрахте ме... 😉😂

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Означава благодаря,но неучтимата форма т.е. когато говориш с някой на твоята възраст,а учтивата форма е kamsahamnida

    ОтговорИзтриване
  7. Лос това наистина ми послужи. Тенкс че си си направила труда да го напишеш.

    ОтговорИзтриване
  8. Лос това наистина ми послужи. Тенкс че си си направила труда да го напишеш.

    ОтговорИзтриване
  9. Лос това наистина ми послужи. Тенкс че си си направила труда да го напишеш.

    ОтговорИзтриване
  10. какво означава saranghae ?

    ОтговорИзтриване
  11. Мерси ^^ А какво означава ottoke?

    ОтговорИзтриване
  12. Добре е да добавиш и bias wreker. Това значи втория ти любим член в дадена група.

    ОтговорИзтриване